Diyanetin kadınlara yönelik faaliyetleri [Köşe Yazısı]

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Sayın Mehmet Görmez ile başlayan yeni dönem henüz şekillenme aşamasında. Ne tür bir görev paylaşımı olacağını, yeni teşkilat yasasının uygulamaya geçmesiyle nelerin değişeceğini, özellikle kadın personel açısından ne tür iyileştirmelerin yapılacağını hep birlikte göreceğiz. Ancak Prof. Ali Bardakoğlu’nun görevde olduğu geçtiğimiz dönemde, daha önce de yazdığım gibi, kadınları ilgilendiren pek çok önemli faaliyet gerçekleştirildi. Yer darlığından genellikle bunların pek azına değinebildim. Bugünkü yazımda, çok önem verdiğim bu konuya daha geniş bir şekilde değinmek istiyorum.

Önce ilklerden başlayalım: Geçtiğimiz dönemde Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir “ilk” olarak, kadın müftü yardımcıları atandı, şu anda 11 ilde kadın müftü yardımcıları görev başında. Din İşleri Yüksek Kurulu’na ilk kadın uzman da bu yıl içinde atandı.  (Her iki pozisyonda da mevcut sayıların en kısa zamanda artmasını temenni ediyorum.) DİB bünyesinde ilk defa Türk Tasavvuf Musikisi Kadın Koroları kuruldu.

Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın durdurulması, kadın ve aile sağlığı alanlarında projeler yapıldı.

Bu saydıklarımın hepsi başlı başına bir devrim niteliğinde ve teşkilatın misyonu açısından gerçekten çok önemli birer açılım.

Ayrıca pilot uygulamasına 2003 yılında başlanan Aile Büroları geliştirilerek, 67 il 111 ilçe müftülüğü bünyesinde “Aile İrşat ve Rehberlik Büroları” adıyla açıldı. Bu bürolara son üç yılda 15 bine yakın başvurunun yapılmış olması, büroların vatandaşın ihtiyacına isabetli bir cevap olduğunun da göstergesi aynı zamanda.

Başkanlıkta son yıllara kadar kadın personel sayısı oldukça azdı. 1991 yılında 2 bin 715 olan kadın personel sayısı, dört katı kadar artarak, 2010 yılı itibarıyla 11 bini aşmıştır. Ayrıca kadınlara pozitif ayrımcılık bağlamında İl Müftülükleri bünyesinde toplam 96 Din Hizmetleri Uzmanlığı kadrosu tahsis edilmiştir. Şu anda bu kadrolarda 62 Din Hizmetleri Uzmanı görev yapmaktadır. Diyanette önemli bir pozisyon olan vaiz kadrosunda 2000’de 31 kadın istihdam edilmişken bu sayı 2009’da 393’e yükselmiştir. Hac ve umre hizmetlerinde ya da yurt dışında yaşayan kadınlarımıza din hizmeti vermek üzere görevlendirilen kadın personelin sayısı da her geçen yıl artmaktadır.

2009 yılı Kadınlara Yönelik İrşat Faaliyetleri raporuna göre toplam 67 bin 517 çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalardan 2 bin 988’i cami dersi, bin 780’i konferans, bin 65’i seminer, 176’sı panel, 600’ü yetiştirme yurdu çocuk yuvası ziyareti, 646’sı radyo-TV programı, 459’u cezaevi ziyareti, 349’u hastane ziyareti, 226’sı huzurevi ziyareti ve buna benzer diğer faaliyetlerden oluşmaktadır. Kadın personel tarafından hazırlanan, 2008 yılında 82 hutbe, 2009 yılında 101 hutbe okutulmuştur.

Bunların dışında Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu bulunan illerde “Ağaç Dikme” kampanyalarından “Okuma-Yazma” kurslarına, “Aile İçi İletişim” seminerlerinden “Sağlık” seminerlerine, “Felaketlerde Afete Hazırlık” projelerine kadar pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır. Bu faaliyetler çoğunlukla Diyanet çalışanlarının gönüllü ve fedakar çabalarıyla gerçekleşmektedir. Toplumsal barışa katkısı da tartışılamayacak derecede önemli olan bu çalışmaların, yeni dönemde de artarak devam edeceğine inanıyorum.

 

05.12.2010 13:13:00